Тоскана - раят на земята

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Тоскана - раят на земята
Тоскана е най-красивата област в Италия. Граничи на северозапад с Лигурия, на север с Емилия-Романя, на изток - с Марке и Умбрия, на юг – с Лация. Тя обхваща поречието на река Арно и има широк излаз към Средиземно море. Има брегова ивица от Карара до Залива на Барати на Лигурско море; и от Залива на Барати до границата с Лацио. По голямата част от бреговете са ниски и песъчливи. Главен остров е Елба, който за кратко е бил място на заточение на Наполеон. Областта заема територия от 22 990 кв. м, населението й възлиза на 3 517 000 жит.
За Тоскана често казват, че е рая на земята. Място, където цвета и вкуса са на почит и всички сетива занемяват от кеф. Тоскана е рай и за фотографите, и за чревоугодниците и кулинарите, и за по-културната публика; територия на изкуство с хилядолетна история и незабравим пейзаж. Измежду лозя и маслинени гори са се сгушили селца и чифлици, замъци и вили с високи зидове. Градове, накацали по хълмовете; стени, останали от градовете на етруските; кипарисови дървета.  Казват също, че Тоскана е вълшебна земя, благословена от гения на природата и на човешката ръка. Представете си само картината, която Бог и човек векове наред със старание, понякога с артистична припряност, са сътворили: редици от лози, сякаш спрели в маршова крачка по китните хълмове, оградени от тънката върволица от тъмните кипариси; криволичещи песъчливи пътища, отвеждащи пътника до керемидено-червените стени на стопанства и обрасли с мъх стени на замъци; симетрични хълмове, заобиколени от градове, сякаш многомерна репродукция на една и съща сграда. Всеки къс земя е бил грижливо обработван с идеята тя бъде все по-щедра с плодовете си и все по-пленителна  с красотата си. Тоскана съблазнява с аромата на вино, красива природа и неповторима архитектура, която ви следва неотлъчно на всяка крачка - от малките градчета до величествената Флоренция. Няколко внушителни дворци са били построени за Медичите от епохата на Ренесанса и запазвайки някогашния си блясък, днес служат за романтичен декор на сватбени тържества. Градове като Флоренция, Сиена, Тоскана и Пиза заедно  с по-малки градове като Лука, Кортона и Арезо или средновековни градчета като Сан Джиминяно с известните кули или Пиенца, блестят като истински диаманти в сърцето на пасторалния пейзаж на наоколо.
Релефът на областта е разнообразен: 25% планински; най-висока планина е Прадо – 2054 м.Тук са Апуанските Алпи, известни със своите мраморни кариери, блестящи на слънцето като снежни равнини.ВАпенините на височина над 2000 м са покритите със сняг хребети, ливади и иглолистни гори. В Тоскана са създадени три главни регионални парка за опазване на природните богатства.66% от релефа е хълмист, тук се простират обширни лозя, особено в район Кианти/прочуто вино/, маслинови горички, кестенови насаждения по склоновете на Апенините. 9%от релефа е равнинен. Тук се събират много видове гъби, кестени и трюфели. Отглеждат се цветя и има много разсадници, особено по пътя към Пиза.Всичко това определя живописния вид на Тоскана. Климатът е средиземноморски-мека зима, прохладно лято. 
За дълъг период от време Тоскана е един от най-важните центрове на Италия. Ренесанс: Регионът е политически независим от 12 век, а после се разделя на малки държави, от които най-важни са републиките Флоренция и Сиена. Силното развитие на търговията предизвиква възникването на първите банки във Флоренция и Сиена. От 14 век Република Флоренция започва да обединява тосканските земи, завоювайки близките територии, с изключение на град Сиена. През 15 век сем. Медичи, банкери, стават господари на Флоренция. Започвайки от Лоренцо Великолепни, те укрепват властта си, докато Козимо 1-ви Медичи не става херцог на Тоскана, а през 1569 г.- ерцхерцог на Тоскана.
Медичите управляват Тоскана до 1737 г, когато последният ерцхерцог Джангастоне Медичи умира без наследници и ерцхерцогството преминава в ръцете на сем. Лорена /на Франческо Стефано Лорена, известен като Франц I, съпруг на Мария Тереза, императрица на Австрия/. Той никога не стъпва в Тоскана и възлага административните дела на сина си Петър Леополд. Най-важният закон на Леополд е премахването на смъртното наказание на 30.11.1786 г. за първи път в света. Днес този ден е празник на региона. След кратко владение на Наполеон, сем. Лорена се завръща в Тоскана. Управлението им е просветно време, защото те преобразуват юридическия правилник, строят първите железопътни линии, създават кадастър и пресушават блатото в Марема. Последният ерцхерцог е внукът на Леополд, Леополд II, който управлява до присъединяването на Тоскана към Кралство Италия. Това става след  всенародно гласуване на 15 март 1860 г. През 1865 г. Флоренция става столица на Италия.
Днес сред великолепните лозови насаждения са разположени множество провинциални имения, някои от тях на най-богати хора в Италия или на световноизвестни звезди и знаменитости. Пътувайки през областта могат да се видят малки пивоварни. Тук още етруските са правели и почитали бирата, в която добавяли мед и вино. И сега има един вид бира, който се казва „Етруска”. Тоскана е идеалното място за любителите на вкусната храна. Гастрономическите традиции са известни в целия свят. Всеки град си има свои особености. Но към всички блюда обезателно се прибавят тосканските вина.

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Тоскана - раят на земята