Любопитно
Блог

Уиндзор: домът на Кралицата

15 Юни 2014
66

"Уиндзор е моят дом, както никое друго място".
Кралица Елизабет II
 
Замъкът Уиндзор е огромна средновековна крепост, която и до ден днешен е един от символите на кралската власт във Великобритания. Замъкът е абсолютен рекордьор – своите 1000 стаи той се счита за най-стария и най-големия все още обитаван замък в света. Построен от Уилям Завоевателя през 11 век. Оттогава тук са живели осем последователни кралски династии. През 1916 г. крал Джордж V приема името на мястото от обич към него и за да отграничи кралската фамилия от нейните германски корени.
Този замък, наред с Бъкингамският дворец, е една от двете официални резиденции на кралица Елизабет Втора. Обикновено тя идва в замъка "Уиндзор" през ранното лято и още веднъж през зимата – най-често за Коледа. Уиндзор е отворен за туристически посещения, но само ако върху масивните му кули не се вее знамето на страната. Развяващият се флаг означава, че кралицата в момента е там и не са възможни посещения.
Кралица Елизабет ІІ е прекарала голяма част от детството си тук, затова не е изненадващо, че нейните почитатели споделиха мъката й, когато един опустошителен пожар частично унищожи 100 стаи в апартаментите за церемониално и лично ползване през 1992 г. Възстановителните работи на стойност $53 милиона завършиха през 1997 г. с участието на мнозина занаятчии и прилагане на същите техники, използвани при началото на строежа на замъка от Уилиям Завоевателя.
Великолепните апартаментите са обзаведени с някои от най-добрите произведения на изкуството от Кралската колекция, включително картини на Рембранд, Рубенс, Каналето и др.
През август и септември източната тераса е отворена за посетители. От там има прекрасен изглед към дворцовия парк и розовата градина, създадена за Джордж IV през 1820 г. Също така ще се насладите на гледка към фасадата на изток от замъка, която обикновено не е видима за обществеността.
 
Едноименното градче Уиндзор се намира до самия замък и е самото очарование. По старинната Чърч стрийт се разхождат девойки в средновековни костюми, които канят туристите в уютните ресторантчета и пъбове. Пробвайте традиционните английски блюда - задушено месо и риба с картофки. А в уиндзорските кафенета приготвят най-вкусния горещ шоколад. Веднъж месечно – в неделите, в градчето се провежда фермерски пазар, където могат да с купят пресни местни сирена, колбаси и мед. Може да се насладите на околностите на града ако се качите на прочутите двуетажни червени автобуси (има ги на всеки 20-30 минути, билетът струва 7 лири).
        Най-интересните неща, които могат да се видят при едно пътуване до Уиндзор са:
Смяната на караула на замъка, която се извършва дори когато кралицата не е в резиденцията (макар и с по-малко пищност и кралски знаци);
„Кукленият дом“на кралица Мери, един изключителен замък в миниатюра (всичко е дванайсетократно умалено), проектиран през 1923 г. от архитекта сър Едуин Лътиънс - архитектурната перла от ХVІ в.
Знаменитата Кръгла кула в двореца Уиндзор - за първи път от почти 40 години много туристи отново получиха възможност да се полюбуват на пейзажите на графство Беркшир от най-високата точка в замъка. Посетителите имат възможност да разгледат галерията, която е разположена в кулата. Именно от Кръглата кула се откриват живописни гледни и към неголемия град Уиндзор.
Параклисът „Сейнт Джордж“, който заедно с Уестминстърското абатство е пантеон на много английски монарси. Под плоския гроб на нивото на земята в центъра е подземната гробница на Хенри VІІІ и неговата трета съпруга – Джейн Сиймор.
Преминавайки по малък мост на река Темза, построен през 1850 година ще попаднете в Храма на науката - 
Мъжкия колеж Итън е най-старото и престижно училище в Англия - негови възпитаници са били 20 от министър-председателите на страната. Тук може да видите представители на най-богатите семейства в Англия. Наследниците на трона принцовете Уилям и Хари също са получили образованието си тук. Заслужава си да се видят местната църква и старата сграда на колежа, да нахраните лебедите от пристана, а след това да се отправите на круиз с корабче.
Паркът "Леголенд" се намира близо до Уиндзор. И деца и възрастни с удоволствие са разхождат там по цял ден - возят се на атракциони, участват в конкурси и занимателни игри. В "Миниленд" може да видите умалени копия на всички забележителности на Лондон. В парка има циркови представления, въжеиграчи и акробати.
Дворецът Хемптън Корт някога е бил резиденция на Хенри VIII, сега е музей. В двореца има 1000 стаи. Както може да се предполага всеки старинен замък си има призрак - тук той е на обезглавената Джейн Сеймур, третата съпруга на Хенри VIII.