Фиона Сваровски - кристалната принцеса

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Фиона Сваровски - кристалната принцеса
„Сватбата на богатата наследничка Фиона Сваровски с финансовия министър на Австрия Карл-Хайнц Грасер отново привлече вниманието към един от най-тайните семейни бизнеси в света” – това е част от статия публикувана в деня след сватбата на наследничката на фамилията Сваровски, която има още две сестри.
            Сватбата се състои през ноември 2005 г. Двамата сключват брак в градчето Вайсенкирхен на брега на Дунав, на около 60 км от столицата Виена. Мястото за сватбата е пазено в строга тайна, за да се избегне нашествието на папараци. Снимките са направени от фотографи на Министерството на финансите, които по-късно разпространяват в Интернет снимки на младоженците.
Сред гостите на сватбата на Грасер и Сваровски били канцлерът на Австрия Волфганг Шусел, председателят на парламента Андреас Кол и други високопоставени политици. Свидетел на булката бил италианският фотограф на знаменитости Масимо Гати, дългогодишен неин приятел, а на младоженеца - бившият политик от дясната Партия на свободата Валтер Майшбергер. Сваровски и Грасер се венчали в католическата църква на селото, след което отпразнували събитието в ресторант наблизо. В нито една от информациите не се споменава за присъствието на родителите на младоженците и техните роднини. На пръв поглед това изглежда странно. Но този, който познава обгърнатата в тайна фамилия Сваровски, няма да се учуди. От години те пазят ревностно личния си живот и не позволяват на много хора да пишат за него. Хелмут Сваровски се появява само на официални бизнессрещи и представяне на нови продукти на семейния бизнес. Той почти винаги е придружен от съпругата си Дана. Освен Фиона, те имат още две омъжени дъщери - Ванеса Сваровски-Пиедра и Надя Сваровски-Адамс. Фиона Сваровски обаче се оказва изключение от повечето си роднини и обича светския живот. Тя има многобройни авантюри, цели два брака зад гърба си и три деца от тях. Съпругът й, който вече се казва Карл-Хайнц Грасер-Сваровски, също има един брак, издържал едва осем месеца.
Двамата се срещат тайно в продължение на три години и половина, до април 2004-та, когато избухва истински скандал в Австрия. Проблемът е, че младоженецът бил сгоден за друга. 36-годишният министър Грасер имал тайна връзка с четири години по-голямата Фиона и в същото време бил сгоден за стажантката от своето министерство Наталия Коралес-Диас, дипломирана икономистка, родена в Аржентина. Истината излиза наяве, когато група австрийски ученици снимат с мобилен телефон интимни милувки на Грасер с Фиона Сваровски на летището "Шарл де Гол" в Париж. Фотосът със страстната целувка веднага се появява на първите страници на австрийските издания. Грасер, разбрал, че снимките ще се появят в медиите, решава сам да каже истината на годеницата си. Той кани 28-годишната красавица Коралес-Диас в ресторант, за да й обясни за случката. Според свидетел двамата много шумно се скарали и на излизане от заведението тръгнали в различни посоки.
Докато се прибирала с порше за 80 000 долара, взето под наем от чичото на Карл-Хайнц, ядосаната годеница се ударила в крайпътно дърво, съборила пътен знак и блъснала още три коли. След тежкия инцидент тя била приета в болница със счупена гръдна кост, мозъчно сътресение, наранявания и синини по цялото тяло. Междувременно, докато Наталия се възстановява, Фиона Сваровски признава, че има връзка с Карл-Хайнц от три години и половина. "Без съмнение това е мъжът на живота ми - този, когото винаги съм търсила и с когото искам да бъда в следващите 20 години", категорично заяви тогава богатата наследница.
Карл-Хайнц Грасер е много популярен в Австрия. Той става най-младият министър в историята на страната, след като само на 31 години е назначен на отговорния пост. Много елегантен, финансистът обича да се появява пред телевизионните камери. Австрийците непрестанно коментират, че двамата не само са много красиви, но и бракът между финансов министър и наследницата на "Сваровски" е много печеливша комбинация. Смята се, че състоянието на фамилията се изчислява на приблизително 15 милиарда евро. Но дори и тук тайната е пълна. Според австрийски медии богатството само на Фиона е около 270 милиона евро. Тя притежава вила на остров Капри, апартаменти в Париж, Тоскана и други европейски градове. Независимо от това Карл-Хайнц и Фиона търсят жилище във Виена заради служебните ангажименти на финансовия министър.
Семейство Сваровски e втората побогатство фамилия в Австрия след тази на Фон Трап. Основният бизнес на Сваровска е производството на бижута от диаманти и кристални изделия. Негов създател е Даниел Сваровски от Бохемия, която през 1895 година е част от Австро-Унгарската империя. Той създава първото си предприятие за бижута в град Ватенс в Тирол. В основата на успеха на Даниел Сваровски е негово ново изобретение. Той пръв създава нов начин за шлифоване на диаманти и компания за производството на нов вид бляскав планински кристал, който се използва за производството на различни украшения. То също така се пази в дълбока тайна. Сваровски много бързо си създава репутация на истински майстор в този бранш, а неговите скъпоценни изделия стават популярни и търсени по целия свят.
По време на Втората световна война компанията на Сваровски започва да произвежда и оптика с невероятно добро качество за Вермахта. Биноклите и телескопите с тази марка се смятат и досега за едни от най-добрите в света.
Днес фамилията Сваровски е синоним на най-добрите изделия от планински кристал и бижута от диаманти. Много от скъпоценностите се използват в дрехите и колекциите на съвременните модни дизайнери и за мобилни телефони, които са предназначени за дамите. Сегашният шеф на семейния бизнес Хелмут Сваровски е от четвъртото поколение на фамилията. Заедно с трима свои братовчеди той продължава успешно делото на основателя Даниел Сваровски. Хелмут е изпълнителен директор на компанията, която има около 14 000 сътрудници, разпръснати по филиали из целия свят.
Независимо от опитите на дъщерите, тяхното семейство остава традиционно консервативно. Още когато създал фирмата си, прапрадядото на Фиона разделил компанията между тримата си синове, които да работят в три основни филиала. Първото е "Сваровски кристал", изработващо бижута и кристални изделия. "Тиролит" произвежда режещи елементи за строителната индустрия. "Сваровски оптик" пък прави бинокли и телескопи. Това деление се е запазило и до днес. Трите филиала имат два борда - Изпълнителен съвет на директорите и Семеен съвет. В последния има по двама представители от трите семейни филиала и той изпълнява функцията на Надзорен съвет. Жени не се допускат до управлението. Това потвърждава в едно от малките си интервюта другата дъщеря на Хелмут Сваровски - Надя. "Никой в Изпълнителния съвет не представлява това, което аз правя. А аз представлявам поне 50% от тази компания", оплаква се тя. Според нея баща й също е разочарован, че неговите дъщери не се допускат до управлението на фирмата. По въпроса кой ще наследи Хелмут Сваровски на шефския пост след време, тя се надява, че това решение ще бъде взето внимателно. "Надявам се, че ще изберат най-достойните и това ще са хора, допринесли за успеха на компанията. За това съм разочарована, че не съм част от Управителния съвет, напълно ме игнорират", казва още Надя Сваровски-Адамс. Компанията продължава да е затворен семеен бизнес. "В момента дебатираме дали фирмата да стане публична и членовете на семейството да имат право да продават свои акции, особено ако въобще не са въвлечени в бизнеса", разкри дъщерята на Хелмут Сваровски. "Днес има толкова акционери в семейството, че вече се чудя дали все още сме семеен бизнес или не". Независимо от това тя пази мълчание за процентите на акционерите и кое смята за най-доброто за бъдещето на компанията. "Когато фамилното ти име се асоциира с марката на такъв известен и качествен продукт, гордостта е много важно качество", заявява Надя Сваровски.
Източник: вестник Сега

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Фиона Сваровски - кристалната принцеса