Флоренция

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Флоренция
Катедралата “Санта Мария дел Фиоре”
Катедралата “Санта Мария дел Фиоре”/Св.Дева Мария с букет лилии в ръцете/, една от най-големите църкви в света. Решението за построяването на катедралата е взето още в 1289 г., а проектирането е възложено на Арнолфо ди Камбио. Новата сграда е издигната на мястото на старата църква "Санта Репарата"  /ІV или V в./ Над нея са работили Джото, Пизано, Брунелески и др. Фасадата е завършена едва в края на по-миналия век. Цялата катедрала е облицована с цветен мрамор. Изграждането на величествения купол, увенчаващ катедралата е започнато през 1434 г. от Брунелески. Куполът е осемстенен, покрит с опушени керемиди и мраморни ребра, завършващи като фенер. От лявата страна се намира "Порта дела Мандорла" /бадемова от ХV в/, а от дясно е "Порта дей Коничи" / на канониците от ХІV в./. Интериорът е разделен на три нефа от големи пиластри. Светлината прониква през разкошни витражи от ХІV-ХV в. Стените са украсени с разкошни фрески дело на известни майстори: Кастаньо, Микелино, Майано, Вазари, Цукари. В десния неф се намира стълба, по която се слиза в криптата на старата църква, където са изложени надгробни плочи, фрески, капители и др. Тук е открита  и могилата на Брунелески.
В близост до катедралата се издига висока, изящна кула известна като Кампаниле. Строежът на камбанарията е започнат от Джото през 1334 г. и довършен от Пизано и Таленти. Високата около 85 м.кула е облицована с бял и зелен мрамор, а от върха й се разкрива прекрасна гледка. Барелефите в основата й, са дело на Пизано, по рисунки на Джото/ оригиналите се пазят в Музея на катедралата/.
 
 
 
Баптистерия
Пред катедралата се намира баптистерията "Сан Джовани", която е в романски стил. Построена вероятно през V в., известно време е била катедрален храм на града. Тя е осместенна, облицована изцяло с бял мрамор. Южната врата, изработена от Андреа Пизано /1330 г./, е украсена с разкошни барелефи, разказващи житието на Йоан Кръстител, а северната /Гилберти-1401 г./ представя епизоди от Новия завет. Знаменитата "Врата към рая", също дело на Гилберти, изобразява истории от Стария завет. Интериорът е разделен на две архитектурни части - долната е с гранитни колони и позлатени капители, с редуващи се пиластри, а в горната неголеми пиластри се редуват с вмъкнати ниши за прозорци. Тук е разположена и галерията за "матроните"-почтенните жени. Триумфалната арка и куполът са покрити с великолепни мозайки във византийски стил от ХІІІ-ХІV в., дело на известни венециански и флорентински художници, сред които е Чимабуе /майстора на Магдалина/. Мозайката на олтара е дело на Якоб да Торита /1225 г/, а мозайката на купола е от ХІV в. Високата, повече от 8 м., статуя на Христос е създадена от Копо ди Марковалдо.
 
Работно време:
От понеделник до Петък: от 12.00 до 19.00 ч.
Първата събота на месеца: от 8.30 до 14.00 ч.
Празници: от 8.30 до 14.00 ч.
Понеделник на Великден: от 8.30 до 19.00 ч.
25.04 и 01.05: от 8.30 до 19.00 ч.
Затворена на: 24 и 25 декември, 1 янураи, Великден, 8 септември
 
Билети (вход):
Възрастни: 4 евро
 
 
 
Палацо Векио
Старият дворец, символ на обществения живот в периода на Комуната, е проектиран от Арнолфо през 1299 г. По негов проект е издигната и стражевата кула в 1310 г. През ХІV-ХV в. двореца бил неколкократно преустрояван и разширяван, а през ХVІ в реконструкциите  участвали Вазари и Буонталенте. Сградата е като замък с кули и бойници, с два реда прозорци, разделени с колони. В арките, разположени в долната част на фасадата са поставени гербовете на знатните градски фамилии, а над портала има  фриз от ХVІ в. с монограм на Христос. През Средновековието в сградата се помещават обществените служби на комуната, през ХVІ в. резиденцията  на Козимо І, а в края на ХІХ в. Палатата на депутатите. Днес Палацо Векио е седалище на администрацията на града. Освен управленски функции, двореца изпълнява и ролята на музей, тъй като в него се намират разкошни фрески и гоблени /от ХVІ в./ дело на Вазари, скулптури и живописни творби на тоскански майстори от ХІV-ХVІ в. и още  множество географски и морски карти и глобуси, с голямо историческо значение.
 
Работно време:
От 01.10 до 31.03: всеки ден без четвъртък от 9.00 до 19.00 ч.
Четвъртък: от 9.00 до 14.00 ч.
 
От 01.04. до 30.09.: всеки ден без четвъртък от 9.00 до 24.00 ч.
Четвъртък: от 9.00 до 14.00 ч.
 
Билети (вход):
Възрастни: 10 евро
Младежи от 18 до 25 г. и пенсионери над 65 г.: 8 евро
Деца до 18 г.: безплатно
 
 
 
Уфици
Във Флоренция се намира и галерия "Уфици" - един от най-изящните музеи в света. Строителството на сградата, в която се съхранява една от най-знаменитите колекции от произведения на изкуството, е започнало през 1560 г. от Вазари, по заповед на Козимо І. Първоначалното й предназначение било за канцеларии на градската управа /уфици/. Вазари проектира удължен площад, рамкиран от двете крила на здание с портали, излизащи на брега на р. Арно чрез просторни арки. Вазари построява и дълъг коридор, носещ неговото име /1565 г./, който свързва Палацо Векио с галерията Уфици и пресичайки р. Арно по Понте Векио, с двореца Пити.
През 1582 г. Бернардо Буоналенти преустроява сградата в галерия, разделя вътрешноста й на отделни зали, като подновява украсата им  и създава т.нар Трибуна- зала, в която се съхраняват най-ценните и значими  художествени произведения. Великите херцози, които управляват града, постоянно обогатяват колекциите. През 1737 г. Анна Мария Людовика, последната от рода на Медичите, подарява галерията "Уфици" на Флоренция.
Сред съкровищата на галерията са произведения на Джото, Чимабуе, Ботичели, Микеланджело, Рафаело, Тициан, Рубенс, Ван Дайк, Джорджоне, Гойя, Каналето и др.
Особено оригинална е залата, в която се съхраняват най-ценните експонати. Построена е през 1610 г. от Брунелески. Тя е осемстенна, свода й е украсен със седефени черупки от художника Почети. Сред различните мраморни скулптури тук е знаменитата "Медицейска Венера", намерена по време на разкопките на вила "Адриана" в Тиволи и пренесена във Флоренция при управлението на Козимо ІІІ. Женската фигура е поставена върху осмоъгълна масичка, украсена с преплетени рисунки от скъпоценни камъни, един от най-прекрасните образци на флорентинската мозайка, изработвана в продължение на 16 г.през ХVІІ в.
 
Работно време:
От вторник до Неделя: от 8.15 до 18.50
Понеделник: почивен ден
Затворена на 1 януари, 1 май, 25 декември
Касата за продажба на билети затваря в 18.05 ч.
 
Билети (вход) он-лайн:
Възрастни: 15,25 евро
Младежи от 18 до 25 г.: 12 евро
Ученици до 18 г.: безплатно
 
 
 
Понте Векио
От страничните прозорци на галерия Уфици се вижда знаменития мост Понте Векио. Това е най-старият мост на Флоренция /още от времето на етруските/. През 972 г. тук е бил построен дървен мост, разрушен от наводнението в 1333 г. Възстановен е през 1345 г. от Форванте, който изградил и търговските лавки. Пърноначално в тях се настанили месари /касапи /, но в ХVІ в. по заповед на Козимо І, магазинчетата били преостъпени на златарите. Високо, в ляво над моста минава коридора Вазари, който съединява Уфици с двореца Пити. В централната част на моста  е бюста на Бенвенуто Челини. Понте Векио е затворен за автомобили и представлява един оазис на спокойствието и рай за туристите.
 
 
 
Палацо Пити
"Палацо Пити" е проектиран в средата на ХV в. от Филипо Брунелески за богатия флорентиски търговец Лука Пити. Първоначално сградата била триетажна, от дялани камъни, със седем големи прозореца над парадния портал. През следващия век, двореца бил многократно разширяван и преустрояван от Медичите, които се нанесли в него през 1550 г. Едновременно с реконструкциите на сградата, започнало и изграждането на градината Боболи, най-интересния пример за устройството на типичната италианска градина. Днес Палацо Пити е музей на изящното изкуство. В него се съхраняват колекции с изключителна стойност, разделени в зали украсени с фрески на известни майстори. Интерес представляват Кралските покои, Палатинската галерия /живописни шедьоври/, Галерията за съвременно изкуство/ творби на тоскански художници от ХІХ в./, Музеят на среброто /разкошни предмети от злато, сребро, скъпоценни камъни и кристал/, както и картините на Тициан, Рубенс, Рафаело, Веронезе, Ботичели, Тинторето.
 
Работно време:
От вторник до Неделя: от 8.15 до 18.50
Понеделник: почивен ден
Затворена на 1 януари, 1 май, 25 декември
 
Билети (вход):
Възрастни: 8,50 евро
Младежи от 18 до 25 г.: 4,25 евро
Ученици до 18 г.: безплатно
 
 
 
Санта Кроче
Базилика Санта-Кроче е францисканска готическа църква известна с фреските на Джото и с това, че е гробница на много известни личности на Италия. Легендата гласи, че църквата е основана от самия Свети Франциск от Асизи. Строителството се финансира от състоятелните фамилии на Флоренция. През 1442 г. храмът е осветен от папа  Евгений IV. Той се явява най-големия францискански храм в Италия. Църквата е украсена с множество фрески и скулптури на Джото и други знаменити художници и скулптори: Донатело, Канова, Тадео Гади и много други. Тук в стените или във величествени саркофази са гробовете на великите флорентинци Данте /символично/, Микеланджело, Макиавели, Керубини, Росини, Галилей и др.
 
Работно време:
От понеделник до събота: от 9.30 до 17.30 ч.
Неделя: от 14.00 до 17.30 ч.
6 януари, 15 август, 1 ноември и 8 декември: от 14.00 до 17.30 ч.
Касите затварят половин час преди края на работния ден.
 
Билети (вход):
Възрастни: 6 евро
Деца от 12 до 18 г.: 4 евро
Деца до 12 г.: безплатно
 
 
 
Галерията на академията
Академията за изящни изкуства във Флоренция е първата академия за живопис в Европа. Основана е през 1563 г. През 1784 г. с указ на Великия херцог на Тоскана Леополд всички училища по изкуствата във Флоренция, са подчинени на Академията. В академията е създадена и художествена галерия, където студентите могат да се запознаят с художественото наследството на „старите майстори“. В залите на Академията могат да се видят световно известни произведения на скулптурата като  Давид на Микеланджело. Скулптурата е изсечена от един единствен мраморен блок, който мнозина са смятали за прекалено повреден за да се създаде нещо от него. Микеланджело работи над „Давид” в продължение на 3 години, а след като я завършва стауята първоначално е изложена пред Палацо Векио на площад Синьория, където стои до 1873 г. Днес на площада е поставено копие, а оригиналът се съхранява в Галерията на Академията.
 
Работно време:
От вторник до Неделя: от 8.15 до 18.50
Понеделник: почивен ден
Затворена на 1 януари, 1 май, 25 декември
Касата за продажба на билети затваря в 18.20 ч.
 
Билети (вход):
Възрастни: 6,50 евро
Младежи от 18 до 25 г.: 3,25 евро
Ученици до 18 г.: безплатно

Made by: TaraSoft

Флоренция