Халонг - „Заливът на спускащия се дракон”

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Халонг - „Заливът на спускащия се дракон”
Заливът Халонг (Ха Лонг) се намира във Виетнам и със своята 120 километрова брегова линия представлява една от най-красивите природни забележителности в страната. По протежението на залива могат да бъдат видени около три хиляди малки и големи острова, коралови рифове, красиви пясъчни плажове, мангрови гори и множество карстови и варовикови образувания. Любопитно за него е, че той се нарежда в класацията от 33 най-красиви залива в света и също така е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство.
 
Разбира се, че и във Виетнам има интересни легенди ... Според една от тях, по време на сражението между местните жители и китайските окупатори, боговете изпратили на помощ семейство дракони, които да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превръщали в малки островчета, образувайки защитна стена. Мястото обаче, харесало и на тях самите и те също решили да заживеят там. От тогава идва и името на самия залив – когато единият от драконите се разбил в крайбрежието на залива. В буквален превод то означава „Залива на спускащия се дракон” или „Мястото, където драконът слязъл до морето”. Според преданията, до ден днешен някъде скрит в скалите, все още живее единият от драконите.
 
Други любопитни природни обекти са множеството пещери, които очароват посетителите с внушителните сталагмити и сталактити. Някои от най-известните скални пещери са „Пещерата на дървените стълбове” (Hang Dau Go), „Пещерата на пеликаните” (Hang Bo Nau), „Девойката” (Hang Trinh Nu), „Пещарата на благоговението” (Hang Sung So), “Слонът” (Con Voi), “Камбаната” (Qua Chuong). И разбира се – за всяка една пещера по тези загадъчни места, може да чуете много и различни местни легенди.
* „Пещерата на дървените стълбове” или Hang Dau Go е една от най-известните и най-красивите в залива Ха Лонг, която е посещавана от множество знаменитости, включилно и крал Khai Dinh, който увековечава посещението си с надпис върху каменна плоча на входа на пещерата. Историята на самата пещера датира от 1288 г., когато по време на войната с монголците, владетелят изпраща група от своите хора да насече дърва, от които били направени стълбове и били скрити в пещерата. Според легендата, владетелят забил стълбовете в реката като по този начин изградил укрепление срещу монголските войски, подлъгвайки ги да ги преследват до там и след като приливът се оттеглил, враговете се оказали в капан. В наши дни, според местните, стълбовете, някои от които достигат до 20 м. височина, могат да бъдат оприличени на човешки фигури, които хората смятат за пазители на пещерата.
* „Пещерата на пеликаните” (Hang Bo Nau) не може да се сравни по големина с „Пещерата на дървените стълбове”, но не й отстъпва по красота, а невероятната гледка, която се открива към залива впечатлява всеки посетител. Името на пещерата в превод означава „Кафяв гълъб”, заради легендите на местните рибари, че в миналото пещерата е била дом на хиляди гълъби, но днес, в повечето случаи, тя е наричана „пещерата на пеликана”.
* Следващата пещера в залива, която заслужава вниманието ни е Hang Trinh Nu или „Девойката”. Отново според легендите... в миналото тук живяла бедна двойка и тяхната дъщеря, която била изумително красива и всички местни жители говорели за нейната красота. Когато се узнало за красотата на девойката, местният мандарин изпратил своите войски да я пленят. След като била отведена в двореца, тя решила да избяга, но не могла да се върне при родителите си, за да не бъдат наказани те от мандарина, двойката решила да отиде в пещерата и да се самоубие. Тялото на момичето се превърнало в каменна статуя и така пещерата получила своето име – „Пещерата на девойката”.
 
И така ... България също има място в историята на Виетнам. По време на едно от посещенията си в страната, президентът Георги Първанов и първата дама Зорка Първанова, както и придружаващата ги делегация, кръстиха един от островите в залива Ха Лонг. По време на разходката с дървена лодка между безбройните островчета, на делегацията беше предложено да получи свои остров в залива, като за целта обаче, било необходимо и кръщаването му. Като „кръстник” на острова се е явил бившият заместник външен министър Радион Попов, като избраното име е „Орфей”. И така, посещавайки заливът, вече може да видите и българският остров, сгушен между многобройните островчета, накацали по крайбрежието на Ха Лонг.

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

Халонг - „Заливът на спускащия се дракон”