Местата, които обичаме...
Блог

Шопинг във Виена

23 Октомври 2015
56

Където и да отидете във Виена, няма как да избягате от търговските улици. Не забравяйте, че тук пазаруването е удоволствие, прекъсване e разрешено единствено за обяд или следобедно кафе. Ако го изпиете в известния хотел "Захер" например, заставате на "задължителната" територия на "Кертнер щрасе" - централната улица на града, със стара слава на улицата с най-добрите магазини.
 
Времената се променят и луксозната зона на скъпите бутици вече е на "Колмаркт". Все още старите виенчани не могат да се примирят с факта, че доскоро най-елегантният район е покорен от по-евтините вериги. Двата магазина H&M вляво и вдясно са винаги препълнени с млади хора основно заради ниските цени. До тях е един от най-престижните магазини за порцелан и скъпи кристали Lobmeyr, основан през 1823 г. Престижната младежка мода е концентрирана в двата магазина от веригата "Бернхард", доста по-скъпа, защото представя елитни марки като ENERGIE и Miss Sixty. На тази улица са MANGO, BENETTON, Jones,Palmers, Sisley, Street One, Wolford и една от най-успешните вериги за италиански обувки и чанти - Ambrosio. Витрините им привличат с абсолютния хит на сезона - гумените ботуши в различни цветове, височини и шарки - точки, сърца, райета и геометрични фигури. Тук ще видите най-сполучливите копия на легендарната чанта на HERMES в най-модерния им вариант - от пластмаса, в шокиращо ярки цветове. Ambrosio има три магазина във Виена - на Kartner Strasse, на Graben и на Kohlmarkt.
 
Ако за ориентир ви служи катедралата "Щефансдом", завийте по "Грабен" и ще стигнете до най-престижната отсечка - Kohlmarkt. Там сега са най-елегантните бутици в града - Chanel, Gucci, Georgio Armani, Valentino, Salvatore Ferragamo, Louis Vuitton, AKRIS, Chegini, Pringle, най-добрите магазини за бижута и часовници Brequet, Chopard и една от най-старите и най-красиви сладкарници във Виена - Demel. Тази улица ще ви отведе до Двореца, затворена е между Julius Meinl - бутика за храни и деликатеси и двореца Хофбург, който се намира на Michaeler Platz. Дори и да не пазарувате, това е място, което трябва да се види заради традиционно елегантната публика, която се разхожда около вас, заради атмосферата и прекрасното кафе.
 
Един от най-посещаваните магазини във Виена е Steffl на Кертнерщрасе, класически универсален магазин, представя известни марки, които ще откриете само там. Steffl е известен с и добрия отдел за козметика. На терасата има прекрасен ресторант и бар, където може да седнете и заради гледката.
 
Заради невероятния успех на испанската верига Zara отбелязвам двата й магазина на "Кертнер щрасе", които не бихте пропуснали, защото те буквално се изпречват на пътя ви при всяка обиколка около Stephansplatz. В другия край на улицата е масовата верига за обувки и чанти HUMANIC, която от известно време предлага избор и качество, въпреки че цените са по-ниски. Ако познавате пазара, веднага ще ви направи впечатление, че много от тенденциите са уловени добре. Ако искате да имате обаче чифт първокласни италиански обувки, влезте в Dominici.
В този район е и Liska, много популярна марка за кожени изделия, особено в немскоезичния свят. Трето поколение менажира успешно фирмата, а от няколко месеца прави впечатление силно променения имидж на магазините. Там вече влиза повече млада публика, представени са нови марки предимно от аксесоари, които правят отлични съчетания с известните кожи. Независимо от сезона магазинът работи на пълни обороти, а екипът му залага на ефектните ревюта.
 
На ъгъла на "Грабен" и "Колмаркт" е старият магазин за деликатеси Julius Meinl. Неговият символ е негърче с турска шапка, което връща в миналото на фирмата, която започва възхода си от вноса на кафе. Той е собственост на една от големите австрийски фамилии Майнл, която закри веригата си от магазини и остави най-престижния тук, в центъра на Виена. В него може да се намери от пиле мляко, всичко, разбира се, е по-скъпо, дори обикновеното прясно мляко, но има неща, които не може да се купят никъде. До магазина има кафене, а то трябва да се види, особено от любители на кулинарните удоволствия. Интериорът му е забележителен, с уникално дървено стълбище. Този район събира много елитни магазини – ESCADA, HERMES, а наоколо са най-добрите зони за подаръци, за сервизи и порцелан - SWAROVSKI, ROSENTHAL, MEISSEN.
 
Ако избягаме от туристическите райони, без да напускаме центъра на града, влизаме в любимите територии за виенчани, където не се отива случайно - зад "Грабен" и църквата "Петерскирхе". Там е спокойно, уличките са много уютни, а магазините - достатъчно добри. Пред вас са BLAUMAX, Marc`O Polo, Zerrododici - детската линия на BENETTON. Наблизо са Timberland /Trattnerhof 2/ - култова марка напоследък, Mandarina Duck и PITTI - магазинът с най-хубавите чанти, особено от колекциите на Prada и Miu Miu. Ще забележите витрините и на Hugo Boss, Dolce&Gabbana, Еmporio Armani, Jil Sander, Replay, веригата Stiefelkonig, която тази година избра за свое рекламно лице Хайди Клум и магазина за обувки, който предлага последните модели на TOD`S, HOGAN и ETRO. Шопинг турът, който направих и за вас, показа, че най-хубавите дамски магазини във Виена са Кinki, Cachil и Chegini, мъжките са повече ( House of England, Adonis, House of Gentlmen - Kohlmarkt 2,11,12), а добрите марки за деца са съсредоточени предимно в универсалните магазини. Безспорен лидер в жанра и тук е Zara с отлична детска колекция.
 
Ако искате да влезете в истински луксозен second hand магазин, в който се предлага висша мода, отидете в Bocca Lupo (Landskrongasse 1-3) има какво да видите, секцията им за бижута е страхотна.
Австрийците трудно забравят миналото и продължават да бъдат много спестовни и да пазаруват с мярка. Голяма част от тях изчакват и купуват само при намаленията, които тук достигат до 70%. Това е обичайна практика и наистина си струва, особено ако купуваш марка. Намаленията започват сега, но за най-скъпите магазини, които по принцип продават по-малко, започват и по-рано. Такова нещо на вериги като Zara и H&M просто не се случва и те следват традиционната схема на намаления. Парадирането с известните лейбъли тук се смята за демонстрация на новобогаташки вкус.
Виенчани имат прекрасни домове и влагат голяма част от спестяванията си там - в антики, в мебели, в разкошните си градини. Това във никакъв случай не значи, че няма да срещнете елегантни хора. Напротив, тук е раят на дискретния лукс, което означава отношение към модерното, вкус към детайла и собствен стил. Както във всеки град, модата във Виена е специфична, носи и настроението на града, и спомена за старите традиции. Никой не парадира с дрехите си, а хората, които ще срещнете, са облечени много практично. Въпрос на престиж е всяка дама да има чанта на HERMES - или истинска, или много добро копие. Носят се ниски обувки, мокасини от типа на TOD`S, тесни панталони и едноцветни тишърти със задължителния пуловер на кръста. Това е традиционният портрет на една виенчанка. Мъжете са много делови и в костюм, през уикенда ще ги видите облечени спортно, но с вкус. Ако случайно пред очите ви сред градския пейзаж се изпречи фигура на мъж в бермуди, със сандали или чехли, бъдете сигурни, че той е чужденец.
 
Всеки град има своите престижни универсални магазини, един от най-посещаваните тук е Peek& Clobenburg (Max Mara, DKNY, Calvin Klein, D&G, Polo Ralph Lauren, Strenesse, Tommy Hilfiger) на Mariahilfer Strasse. Това е най-търговската улица на Виена с наредени един до друг магазини чак до Западната гара. Ако имате само няколко часа за пазар трябва да отидете именно там - всичко е накуп и се пазарува лесно, а понякога - и значително по-евтино.
 
Ringstrassen - Galerien е красива търговска зона, разположена на едноименната улица. Един от най-интересните магазини там е Interio - верига за мебели и аксесоари за дома. Лятната им колекция е забележителна, много свежа и пълна с настроение. В зоната има и няколко кокетни кафенета, в които може да опитате ръчно правени шоколадови бонбони с истински виенски меланж. Магазините за мебели, за цветя и градински аксесоари са любими на виенчани и това личи в домовете, в терасите и градините.
 
Освен многобройните антиквариати, в които се влиза като в музей, непременно разгледайте магазина за цветя Lederleitner на Shottenring 16. Мястото е забележително и заради малкия ресторант, разположен сред изящно аранжирани храсти, цветя и дървета. Перфектно място за обяд или за малко питие по средата на деня.
 
Работното време на магазините е от понеделник до петък от 9.00 до 18.30, в събота - до 17.00 и отскоро в дългия ден за пазар - четвъртък - до 21.00 ч. В неделя и в дните на национални празници работят само магазините за сувенири, затворени са дори супермаркети и магазини за храна.