„Парижките потайности” в Загреб

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
„Парижките потайности” в Загреб
 
Както почти всички градове в света, така и Загреб има своите тайни, мистерии, градски легенди и призраци... Париж има своите катакомби,  Загреб и неговите покрайнини също крият много подземни скривалища и истории - тунели, бункери, изоставени домове, призрачния санаториум в Брестовац, безлюдни семейни къщи, кладенци ... Загреб крие много атракции за любителите на мистерии и Ви предизвиква да откриете неговите тайни….
 
Ето и някои от по-интересните вече разкрити зловещи места от специално създаден екип от трима души, превърнали това приключение в свое хоби:
 
1. Запустялото имение на „Pantovcak”. Изключително странно място, което кара кожата ти да настръхне, защото изглежда сякаш там времето е спряло в продължение на цели 60 години и сякаш някой просто е премахнал обитателите му  и  го е оставил като в безвременен балон.
 
2. Не пропускайте в Загреб да се разходите до старият кладенец на улица „Demetrova’’ No11 скрит зад масивна дървена порта в очарователен  двор. Не се колебайте да надникнете вътре и да разгледате отблизо огромния кладенец, единственият толкова добре запазен в  Горния град  на Загреб с дълбочина 27 м. Градската легенда разказва, че в стените на този кладенец е скрит вход към  подземията на Загреб, претъпкани с тайни проходи ...
 
3. „Къщата  на градинаря” – на една от най-оживените улици в Загреб се намира безлюдна двуетажна къща, нетърпелива да разкрие своето цветно минало. Трудно е да си представим, че тази малка сграда е притежавала някога най-красивата епископска градина, за която се разказват чудовищни неща.
 
4. Люлеещата се циментова кула в  „Podsused” – един от районите на Загреб. Собственик на циментовият завод в Podsused, както и на още няколко такива бил Феликс Мандъл - от богато еврейско семейство, жертва на политическия режим по време на Втората световна война, когато е заплашен с убийство, поради това, че е евреин и цялата му собственост с изключение на този завод бива отнета. Казват, че духът му се e вселил във високата 40 м кула и когато е гневен тя цялата се люлее.
 
5. И фаворитът за любителите на мистичното - призрачния санаториум в Брестовац.
Неговата поява се дължи на една трагична любовна история. В края на 19 век в Загреб се ражда една от най-харизматичните хърватски актриси Йерка Шрам. Усмивката, гласът и чарът й покоряват дори императорът на Австрия – Франц Йосиф. Всички я боготворели, но най-големият й обожател още от ранна възраст било съседското момче Миливой Дезман. Той твърдо вярвал, че Йерка е неговата бъдеща съпруга, а красивата девойка постоянно подхранвала надеждите му. И така влюбеният младеж заминава за чужбина да следва медицина, изключително престижна професия за онези времена, с идеята да осигури подходящ стандарт за живот на своята възлюблена. Тя, както може да предположите не го дочакала – жени се набързо за местен богаташ. Но любовта на Миливой, за разлика от нейната, е истинска и изгаряща и той буквално отдава целият си живот на любимата жена. Само за да е близо до нея започва да пише театрални пиеси, в които тя да участва, винаги е покрай нея и когато красавицата се разболява от бича на онези времена - страшната туберколоза, той изоставя хирургията и започва да търси лек за коварната болест. Именно тогава, с нечовешки усилия успява да убеди гражданите и управата на Загреб от нуждата да се построи санаториум за болните от туберкулоза. В 1909 г. санаториумът в Брестовац приема първите си 40 пациенти, между които вече изоставената от съпруга си с дете на ръце Йерка Шрам.
Въпреки всеотдайните грижи и безграничната любов на Дезман, тя умира на 39 г, като именно той я полага в ковчега. Къде е мистерията ще попитате Вие?
Всеки дръзнал да обиколи отдавна разрушената сграда на санаториума казва, че е видял носещ се из коридорите с разпилени коси призракът на може би най-обичаната жена някога. Други споделят, че са я чули как пее, докато покрай тях минавали сенките на другите болни починали там....

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

„Парижките потайности” в Загреб