„Стъкленият” Мурано и „дантеленият” Бурано

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
„Стъкленият” Мурано и „дантеленият” Бурано
Интересните острови Мурано и Бурано са разположени във Венецианската лагуна и имат какво да покажат на посетителите си.
 
       Остров Мурано е известен с производството на невероятни стъкларски изделия, които красят витрините на множеството стъкларски магазини, разположени по Fundamenta dei Vetrai или „Крайбрежната алея на стъкларите”. Този музей на открито очарова скрасиви „произведения на изкуството”, в които е вложен невероятния артистизъм на майсторите-стъклари и фината обработка, която впечатлява с внимание към най-малкия детайл.
            Връщайки се назад във времето през историята на острова, първоначално той е бил малко рибарско селище, известно с добива на сол, а изработката на стъкло се осъществявало във Венеция. През 1291 г. обаче, дожите на Венеция забранили производството, тъй като пещите на стъкларите предизвиквали пожари, които по онова време били опасни за дървените венециански къщи. Това била и причината производството да бъде изнесено на Мурано и в последствие и самите стъкларски произведения да получат името на острова, а пък самият той станал известен като „островът на пламъците”, заради светлината на безбройните пещи, които огряват небето всяка нощ.
            Основните техники за изработването на декоративно стъкло са разработени още през 13 век, а през 14 век са въведени и основните правила, чрез които може да се получи статутът „Майстор на стъклото”. Всички тези правила и техники са преведени от латински на италиански в кодекса "Mariegole della arte dei verieri de Muran" или „Правила на изкуството на издухване на стъклото в Мурано”. На острова е въведена забрана, според която майсторите нямат право да го напускат, с цел производството да се запази само там. Забраната обаче е нарушена и много от стъкларите бягат и основават собствени работилници в близки и далечни градове, с което специалните техники се разпространяват извън пределите на Италия а Венеция и Мурано губят монопола върху производството.
            Муранското стъкло в днешно време се използва и в производството на бижута – различни видове пръстени, стъклени мъниста, обеци и други красиви накити.  Известна е и техниката за производство на изтеглено стъкло. Може би най-красивата и най-известна е техниката „мурине”. При нея различни цветове се напластяват, оформят се като тръбичка и при нарязването им, се образуват различни декорации. По известни видове стъкло са кристално стъкло, емайлирано стъкло (smalto), стъкло с нишки от блестящ метал, многоцветно стъкло (millefiori), „млечно” стъкло (lattimo), имитации от стъкло на скъпоценни камъни.
           Едно от най-любопитните произведения на Мурано бил венецианският нож. При неговото забождане в жертвата, убиецът можел да отчупи фината дръжка и по този начин, след като раната се затворела, почти нямало следа, а убиецът оставал неизвестен.
          Следващата ни виртуална спирка е остров Бурано. Първото нещо, което впечатлява посетителите на островаса редиците от цветни къщи. Според преданието, къщите били боядисвани в различни цветове, за да могат рибарите на острова да разпознават къщите си когато се прибирали, тъй като на острова често падала гъста мъгла и това затруднявало жителите му. Традицията се запазва и до днес и ако някой реши да смени цвета на дома си, първо трябва да получи разрешение от управляващите, както и възможните цветове, които може да използва при боядисването.
            Известността на острова не се дължи на шарените къщи, а на производството на дантела, която се съревновава по красота с брюкселската.  Според преданието, изкуството за плетене на дантела се е зародило с плетенето на рибарски мрежи. Всъщност, плетенето на дантела в миналото е било започнато от монахините и знатните дами. В последствие, останалите дами също започнали да плетат дантела, за да припечелят средства и да украсят и постелите си.
            Техниките за плетене на дантела са разнообразни, но най-известните са „буранската бримка”, „влаченето” на конеца, „въздушната” бримка, като всяка една дантелиерка на острова се специализира в изработката на един конкретен тип. Известност със своите дантели, островът получава през 16 век, а през 1872 г. е създадено Дантеленото училище (Scuola dei Marletti), което съществува и в наши дни, макар и с малък брой на обучаващите се дами. В сградата на училището има и обособен музей, в който може да бъде проследена историята на дантелата, както и да бъдат видени различни видове плетива. Ако пък желаете да се научите на това изкуство, уличните дантелиерки са винаги на разположение, готови да ви предадат първи стъпки в плетенето на дантели.
            Занаятчийската ни обиколка приключва дотук, но остават още множество дестинации, на които да се пренесем, макар и виртуално за момента ...

За информация: 02/ 951 6948
Made by: TaraSoft

„Стъкленият” Мурано и „дантеленият” Бурано