Любопитно
Блог

Любопитно за месец септември

03 Април 2012
32

Месец септември символизира началото на есента, събирането на реколтата, жътвата и узрелите плодове на майката природа. През този месец настъпва есенното равноденствие, денят и нощта се изравняват. Той е своеобразен символ на баланса между лятото и зимата, светлината и мрака, материята и духа. В древността, началото на римският календар се отбелязвало с настъпването на пролетта и месец март. Това отброяване на месеците нарежда месец Септември на седмо място, откъдето идва и името му: на латински “septem” означава седем.

Според митичните сказания една от богините на есента била великата богиня, плетяща нишката на съдбата. Тя тъкала колелото на живота и завъртала нишката на всеки човек, докато дойдел момента, в който ще я пререже. В някои култури паякът, който изплитал своята мрежа се асоциирал с богинята на съдбата и затова бил почитан от народа. Тази могъща богиня бдяла над живота и смъртта, сеитбата и жътвата. Тя била пазителка на равновесието и баланса в живота и съдбата.

Старото славянско име на месец Септември било руен – “жълточервен”, понеже по това време земята се покривала с червените цветове на есенните цветя и листа. Някои го свързвали с цвета на виното, което започвало да се прави именно тогава.

Любопитно: Всяка година септември започва на същия ден от седмицата като декември.

Празници през Септември: На 6 септември празнуваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., една от най-важните дати в новата българска история и символ на българските сила и единение. На 7 септември, когато се чества подписването на Крайовската спогодба от 1940 г. между България и Румъния, с който последната ни връща Южна Добруджа след продължило повече от две десетилетия съществуване на областта в рамките на чужда държавност. Много важен празник е 22 септември - Денят на независимостта на България (обявена на този ден през 1908 г.). На този ден,  цели 30 години след освобождението на България през 1877-1878 г., страната ни става суверенен международноправен субект, напълно независим от Османската империя.