Дрезден

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Дрезден
Комплексът Цвингер
Представлява красив дворец и изложбен комплекс, който се състои от картинната галерия на Дрезден, художествени галерии, павилиони и др. Името „Цвингер” в превод означава „междинно пространство” заради своето разположение между бившите укрепления на града. Строежът на комплекса започва през 1710 г. и е завършен 22 години по-късно. Двамата архитекти, които работят по проекта построяват шест павилиона, свързани помежду си чрез големи галерии. Оригиналният план на комплекса се е състоял от три крила и двор, но в последствие архитектът Земпер решава да построи и галерия към него.
Впечатляващ е и входа на комплекса, който представлява порта с купол с формата на колона. В музея се съхраняват произведения на Рубенс, Тициан, Вермер, Ван Дайк, Рафаело, Рембранд.  Павилионът на камбаните е един от интересните в комплекса като първоначалното му име е „Градския павилион” , но името е сменено когато в него са поставени камбани. Може би най-известната част на комплекса е Царската порта, която се намира в източната част. На върха й се намира голяма корона с позлатени мотиви, а статуите в нишите на портата представляват четирите сезона. В ляво на портата се намира музей с колекция от порцеланови предмети. В близост може да бъде видяна и колекция от научни предмети – глобуси, секстанти, часовници и др.
 
Работно време:
Вторник-Неделя: 10:00 – 18:00 ч.; затворен в Понеделник
Билети (вход): 10 евро
 
 
Катедралата Фрауенкирхе
Тази катедрала се смята за една от най-красивите в цяла Европа. Общината в Дрезден поверява проекта по изграждането на Георг Бер през 1726 г, като условието е катедралата да бъде без никакви изображения отвътре. Официалното завършване се случва през 1743 г., а самата сграда е в един архитектурен стил с Дрезденската опера и Цвингер. В продължение на 50 години катедралата е нищо повече от купчина развалини в следствие на бомбардировките докато през 1990 г. величественият купол на Фрауенкирхе отново доминира над градския пейзаж в Дрезден. Красивия бял олтар е изграден през 1733 – 1739 г. и реконструиран през 2000 г., а на него може да бъде видяна фигурата на Христос на Елеонския хълм. През 2005 г. е извършена последната реставрация на сградата. В наши дни това е един от всеизвестните символи на Германия. Любопитно е, че при реконструкцията на катедралата са използвани 43% от материалите от останките от стария храм. В сутерена на сградата днес посетителите могат да се запознаят с историята на Фрауенкирхе от нейното създаване до момента, разрушаването й и повторното и изграждане. Изградена е платформа за наблюдение под купола, от която посетителите могат да се насладят на красива гледка към града и река Елба.
 
Работно време:
Понеделник-Петък: 10:00-12:00 ч. и 13:00-18:00 ч. Може да бъде посещавана и през уикенда в зависимост от това дали не се извършват специални служби.
Билети (вход): 2.50 евро
 
Катедралата Хофкирке
Построена е от саксонския владетел Август III, като противоположност на Фрауенкирхе. Храмът е една от най-красивите барокови сгради в Дрезден. Първоначално за нуждите на католицизма се е използвал кралския параклис, но след построяването на Фрауенкирхе, Август Силния, син на Август III решава, че е необходима католическа църква, която да противодейства на протестантската. Новата католическа църква е построена в периода 1738 – 1751 г., украсена с коринтски колони и увенчана с луковиден купол. Също така интерес представляват и 78-те статуи на исторически и библейски фигури. След бомбардировките над Дрезден през 1945 г. следва реконструкцията й през 1979 г. Една година по-късно, седалището на епископа на Мейсен е преместено в града. Катедралата разполага с красиво реставриран орган, чиито последен реконструктор е Готфрид Силберман. Сърцето на Августин Силния е погребано тук, а тялото му – в Краков, Полша.
 
Работно време:
Понеделник-Вторник: 09:00-18:00 ч.
Сряда-Четвъртък: 09:00-17:00 ч.
Петък: 13:00-17:00 ч.
Събота: 10:00-17:00 ч.
Неделя: 12:00-16:00 ч.
 
Земпер опера
Земпер е държавната опера на Саксония и е сред най-известните в световен мащаб. В нея се помещава държавният оркестър, който съвместно с операта е неразривно свързан с музикалния живот на Германия. Разположението й е в Стария град и в непосредствена близост до комплекса Цвингер. Името си получава от своя архитект Готфрид Земпер, който построява две оперни сгради. Едната от тях е открита през 1841 г., но в последствие изгаря в голям пожар, разразил се през 1869 г. Втората сграда е открита през 1879 г., но и тя е разрушена след бомбардировките през 1945г. и след нея следва изграждането на днешната сграда на Земпер. Любопитно е, че голяма част от премиерните произведения на Рихард Вагнер и Щраус са изпълнени за първи път именно тук.
 
Работно време:
Понеделник-Петък: 10:00 – 18:00 ч.; Събота-Неделя: 10:00-13:00 ч.
 
Кралският дворец
Дворецът някога е бил седалище на саксонските князе и царе. Комплексът разполага с четири крила и е построен през 15 век, а в последствие реконструиран през 1701 г. по времето на Август Силния заради пожар, който разрушава голяма част от него. Множество ценни предмети в двореца са изгубени, а самият той е опожарен до основи след въздушните нападения по време на Втората световна война и се налага втората му реконструкция, която се осъществява през 1985 г. След повторното изграждане на сградата, тя се превръща в музеен комплекс, съхраняващ държавните художествени колекции. Днес фасадата на двореца е изработена в неоренесансов стил, а от 2010 г. той отново е отворен за посещение. Стълбището му е реставрирано в стил барок, а цената на проекта е струвала на държавата 4 млн. евро.
 
Работно време:
Понеделник – Неделя: 10:00 – 18:00 ч. Вторник – почивен ден
Билети (вход): 10 евро
 
Новата синагога
Тя е завършена през 2001 г. и се намира на мястото на старата Земпер синагога, която е била разрушена през 1938 г. по време на Кристалната нощ. В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. е извършено нападение над еврейските къщи и магазини в Германия и Австрия, с което се слага началото на активната фаза на холокоста в Третия райх. Множество витрини на магазини, собственост на евреи, са били с изпочупени стъкла, откъдето идва и наименованието „кристална”. Единственият оцелял елемент от предишната сграда е Златната звезда на Давид, която може да бъде видяна на главния вход на синагогата. Звездата е била спасена от пожарникар през 1938 г., който я прибира в дома си, а в последствие я връща на еврейската общност. През 2003 г. синагогата е номинирана за Европейската награда за съвременна архитектура.

Made by: TaraSoft

Дрезден