Музей на разбитите връзки в Загреб, Хърватия

Skype Me™! fb phone 02/ 951 6948
  • 02/ 951 6948
Музей на разбитите връзки в Загреб, Хърватия
Сигурно няма човек на този свят, който поне веднъж да не е преживял любовно разочарование. Всеки търси различни начини за справяне с болезненото преживяване - някои се отдават на шопинг терапия, други опустошават хладилника, трети се затварят в себе си и страдат мълчешком, а ние Ви предлагаме да сложите най-необходимите вещи в куфара и да се отправите на незабравимо пътешествие към ЗАГРЕБ - градът, който ще заличи лошият спомен ЗАВИНАГИ и ще Ви накара да се ВЛЮБИТЕ отново!!!
 
За целта стъпвайки в този съвършено романтичен град, предлагащ за всекиго по нещо-богата история, архитектура, природа, културни развлечения, бурен нощен живот, безброй магазини, кулинарни изкушения ... първо Ви предлагаме да посетите „Музея на разбитите връзки”, който няма аналог в света. Идеята е да оставите там предмета, който най -силно Ви напомня за човека разбил сърцето ви и заедно с него да оставите болката и лошите чувства.
След което да излезете и да се насладите на неповторимата атмосфера на този град с душа.
 
Идеята хрумнала на двойка хърватски художници - Олинка Виштица и Дражен Грубишич, които скъсали през 2006 г.  Двамата нямали никаква идея, какво да направят с предметите, които символизирали връзката им, и затова решили да ги съберат в една малка колекция. Помолили и свои приятели да добавят по нещо. Мълвата за тази необичайна арт сбирка се разнесла доста бързо, след като пресата също се заинтересувала от това на пръв поглед странно хрумване.

И така,  двамата бивши започнали да получават всякакви предмети от десетки огорчени и разгневени хора, наскоро преживели драматична любовна раздяла. Части от колекцията са пристигнали чак от Манила, Лондон и дори Сингапур. Всъщност странният склад за разбити сърца е първият частен музей в Хърватия. Само за една седмица след откриването е посетен от над 1000 души, които искали да видят какво остава, след като чуждите връзки се разпаднат.
 
Спомените, събрани от цял свят, са най-разнообразни и варират от фалшиви гумени гърди, плюшени играчки, бельо, снимки и поеми, неизползвани булчински рокли, мускали пълни с горчиви сълзи до дарената от ветеран протеза за крак. До протезата в Музея на разбитите връзки може да прочетете следния текст: Загреб, 1992: „В болницата срещнах красива, млада и амбициозна социална работничка от Министерство на отбраната. Тя ми помогна много, когато се нуждаех от тази протеза, сближихме се и така се роди любовта ни. Уви, изкуственият крак се оказа по-траен от нашата любов, сигурно е бил направен от по-качествен материал.”
Всеки експонат е с дата и място на връзката и с бележка от анонимните дарители.
 
Пред някои ще избухнете в искрен смях, пред други ще пролеете съчувствена сълза, пред трети ще изпаднете в искрено недоумение...
Сред интересните артикули в изложбата са брадва, която е използвана от жена,  направила на парчета мебелите на своята бивша приятелка, след като разбрала, че тя е влюбена в друга жена. Тостер, прибран от съпругата, за да не може бившият да си пече така любимите филийки и градинско джудже полетяло към колата на неверния съпруг.
 
Усещането, което ще изпитате  в музея е необичайно като самия него. Мнозина споделят, че след разходката из залите излизат преродени, свалили най-тежкия товар от плещите си, когато открият, че не са единствените изпитали това чувство. 

Така че грешка няма. Разбитите сърца се лекуват в Загреб!

Made by: TaraSoft

Музей на разбитите връзки в Загреб, Хърватия